13 Μαΐου 2025
Δίκαιο των Αλγορίθμων

Πού απευθύνεται;

Οι τελευταίες δεκαετίες σηματοδότησαν μία ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη, άρρηκτα συνδεδεμένη με όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Η χρήση της τεχνολογίας καθίσταται εφικτή μέσω προγραμμάτων που βασίζονται σε αλγόριθμους. Στο πλαίσιο αυτό, το δίκαιο των αλγορίθμων αναφέρεται στη νομική πτυχή της χρήσης και εφαρμογής των αλγορίθμων στην κοινωνία, στις επιχειρήσεις και σε διάφορους τομείς της τεχνολογίας. Tο σεμινάριο παρέχει κατάρτιση σε ένα φάσμα τομέων της νομικής επιστήμης, προσφέροντας, παράλληλα, εστίαση στους τομείς του διαδικτύου, της πνευματικής ιδιοκτησίας και της ψηφιακής οικονομίας, σε όλους τους νομικούς που θέλουν να κατανοήσουν τα περίπλοκα θέματα που δημιουργεί η χρήση των αλγορίθμων.

Σκοπός

Στόχο του σεμιναρίου αποτελεί η παρουσίαση, ανάλυση και εξοικείωση με έννοιες και νομικά προβλήματα που ανακύπτουν από την χρήση και εφαρμογή των αλγορίθμων, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα νομικών ζητημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία και τις επιπτώσεις τους στο κοινωνικό σύνολο, καθώς και σε καθημερινές επιχειρησιακές και μη πρακτικές, και ειδικότερα όσον αφορά στο διαδίκτυο, στην πνευματική ιδιοκτησία, και στην ψηφιακή οικονομία, με αναφορά στο νομοθετικό πλαίσιο και στην εφαρμογή του.

Περιεχόμενο

Οι αλγόριθμοι χρησιμοποιούνται σε πολλές περιοχές, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ανάλυση δεδομένων, οι διαδικτυακές υπηρεσίες και οι εφαρμογές μηχανικής μάθησης. Τα βασικά θέματα που θα καλύψει η ύλη του εν λόγω εισαγωγικού σεμιναρίου θα περιλαμβάνουν τις κάτωθι θεματικές:

  • Αλγοριθμικοί Κώδικες vs. Νομικοί Κώδικες: Εισαγωγή στην έννοια των αλγορίθμων και των αλγοριθμικών κωδίκων – ιδιαιτερότητες από την έποψη της επιστήμης του δικαίου, θέματα διαφάνειας και Ευθύνης
  • Δημιουργία και Πνευματική Ιδιοκτησία: Στην περίπτωση αλγορίθμων που αναπτύσσονται για εμπορικούς σκοπούς, το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας και της κατοχύρωσης του λογισμικού και των αλγορίθμων αναδεικνύει νέες προκλήσεις, καθώς δεν είναι πάντα σαφές ποιος κατέχει τα δικαιώματα ή τα ευρήματα που προκύπτουν από τη χρήση τους.
  • Αλγόριθμοι, Τεχνητή Νοημοσύνη και Προσωπικά Δεδομένα: Οι αλγόριθμοι συχνά επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα, κάτι που εγείρει ανησυχίες γύρω από τη συμμόρφωση με κανονισμούς προστασίας των δεδομένων, όπως οΓενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (GDPR)στην ΕΕ.
  • Ψηφιακή oικονομία με έμφαση στα έξυπνα συμβόλαια: Ο αλγόριθμος αναλαμβάνει τη διαχείριση και την εκτέλεση της συμφωνίας, συνήθως με τη χρήση blockchain(π.χ. Ethereum). Θα εξεταστούν θέματα νομικής αναγνωσιμότητας, ευθύνης και ελέγχου.

Εισηγήτρια

Η Γεωργία Χιόνη αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ με βαθμό άριστα. Έκανε δύο μεταπτυχιακά στο Παν/μιο του Saarbruecken, στη Γερμανία στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Γερμανικό Δίκαιο, Πνευματική Ιδιοκτησία και Νέες Τεχνολογίες και διδακτορικό στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας σχετικά με Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Νέες Τεχνολογίες.

Υπήρξε ειδικό επιστημονικό προσωπικό στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη Δ/νση Βιομηχανίας και Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Επιτροπή Βιομηχανίας Έρευνας και Τεχνολογίας. Το 2018 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το επιστημονικό της έργο.

Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και από το 2020 είναι εντεταλμένη διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Μέθοδος διεξαγωγής

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί με την μέθοδο της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης μέσω της πλατφόρμας Zoom (απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός: ηλεκτρονικός υπολογιστής που να διαθέτει ηχεία ή ακουστικά, προαιρετικός τεχνικός εξοπλισμός: μικρόφωνο, κάμερα).

Εκπαιδευτικό υλικό

Με το πέρας του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα λάβουν όλο το υλικό του σεμιναρίου (ppts και σημειώσεις).

Πιστοποίηση

Με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης κάθε προγράμματος επιμόρφωσης οι συμμετέχοντες λαμβάνουν βεβαίωση συμμετοχής, με την οποία πιστοποιείται η απόκτηση συγκεκριμένων γνώσεων και δεξιοτήτων .

Χρόνος διεξαγωγής

Ημερομηνία διεξαγωγής: 13/5/2025

Ώρες υλοποίησης σεμιναρίου: 17:00-20:30

Κόστος συμμετοχής

Για φυσικά πρόσωπα & επιτηδευματίες: 90,00€
Για νομικά πρόσωπα: 90,00€
Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής και καταβολής του αντιτίμου: 8/5/2025
Έκπτωση πρόωρης εγγραφής:
Όσες εγγραφές ολοκληρωθούν έως 30/4/2025, θα λάβουν 15% έκπτωση επί της αξίας συμμετοχής.*

*Η ολοκλήρωση της εγγραφής πραγματοποιείται με την καταβολή του αντίστοιχου αντιτίμου.

Εκπτωτική Πολιτική

Προπτυχιακοί φοιτητές: έκπτωση 50% κατόπιν επιδείξεως φοιτητικής ταυτότητας
(η έκπτωση δεν συνδυάζεται με την έκπτωση πρόωρης εγγραφής)

Ασκούμενοι/νέοι δικηγόροι: έκπτωση 20% κατόπιν επιδείξεως σχετικού δικαιολογητικού(βεβαίωση ή πιστοποιητικό Δικηγορικού Συλλόγου)
(η έκπτωση δεν συνδυάζεται με την έκπτωση πρόωρης εγγραφής)

Άνεργοι: έκπτωση 30% κατόπιν επιδείξεως κάρτας ανεργίας
(η έκπτωση δεν συνδυάζεται με την έκπτωση πρόωρης εγγραφής)

Συμμετοχές 2 και άνω ατόμων από το ίδιο νομικό πρόσωπο: έκπτωση 10%

Έκπτωση πρόωρης εγγραφής: έκπτωση 15% για όσους προβούν σε δήλωση συμμετοχής και καταβολή του αντιτίμου ως την ημερομηνία πρόωρης εγγραφής

Ακύρωση συμμετοχής

Ακύρωση συμμετοχής γίνεται δεκτή, χωρίς επιβάρυνση, το αργότερο 3 εργάσιμες ημέρες πριν από την έναρξη του σεμιναρίου, αλλιώς επιβαρύνεται με 50% επί του ποσού.

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 36 23 029 εσωτ. 111, ώρες 09:30-17:30 ή στο e-mail: seminars@cecl.gr.


Φόρμα δήλωσης συμμετοχής