30 Οκτωβρίου 2024
Ναυτιλία και περιβάλλον: χαράζοντας ρότα για καθαρές πλεύσεις

Πού απευθύνεται;

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες νομικούς και πολιτικούς επιστήμονες με ενδιαφέρον για το ναυτικό δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και της  προστασίας του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή. Το σεμινάριο είναι επίσης κατάλληλο για επαγγελματίες του χώρου της ναυτιλίας και των θαλάσσιων μεταφορών, ναυπηγούς, δημόσιους λειτουργούς  και φοιτητές.

Σκοπός

Το συγκεκριμένο σεμινάριο είναι σχεδιασμένο για να προσφέρει μια σφαιρική και εμπεριστατωμένη εικόνα των νομοθετικών και πολιτικών πρωτοβουλιών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη μείωση του αντικτύπου της ναυτιλίας στην κλιματική αλλαγή. Η ύλη που θα καλυφθεί θα προσφέρει συστηματοποιημένη εξοικείωση με το νομικό και θεσμικό πλαίσιο σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Επιπροσθέτως θα συζητηθούν τεχνικές, νομοθετικές και νομολογιακές εξελίξεις σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, καθώς και αλλαγές στην συμβατική συμπεριφορά των συμμετεχόντων στην αγορά.

Περιεχόμενο

  • Ναυτιλία και προστασία του περιβάλλοντος: γεφυρώνοντας το ασυμβίβαστο
  • Διεθνείς Εξελίξεις στον IMO ( Μέτρα για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, Διεθνείς Συμβάσεις Ευθύνης CLC, Bunkers, HNS άλλες διεθνείς πρωτοβουλίες)
  • Ευρωπαϊκές Εξελίξεις (Επέκταση του συστήματος εμπορίας εκπομπών, εναλλακτικά καύσιμα, βιώσιμες στρατηγικές ανάπτυξης).
  • Εθνικές εξελίξεις (Οι περιβαλλοντικές διατάξεις του νέου ΚΙΝΔ, Νομολογιακές εξελίξεις, νέες προοπτικές).
  • Συμβατικές πρακτικές στην ναυτική βιομηχανία

Εισηγήτρια

Η Αργυρώ Κεπεσίδη είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Εισήχθη στο Ενιαίο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών  Εμπορικού Δικαίου, το οποίο και ολοκλήρωσε το 2016 με άριστα. Παρακολούθησε ως υπότροφος του Πανεπιστημίου Αιγαίου το Tulane Summer School of Ocean Management and the Law of the Sea και απέκτησε, με την οικονομική αρωγή του College of Arts and Social Sciences του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν τον δεύτερο μεταπτυχιακό της τίτλο στο ‘Oil and Gas Law’. Το 2023 ολοκλήρωσε με άριστα την εκπόνηση του διδακτορικού της με τίτλο ‘Oil Pollution from Offshore Installation: a Comparative Approach’ για την οποία της είχε χορηγηθεί υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Κατά την διάρκεια των σπουδών της, η κ. Κεπεσίδη απέκτησε επαγγελματική εμπειρία στην νομοπαρασκευή. Το 2018 απασχολήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και συνέχισε την επαγγελματική της σταδιοδρομία στις Βρυξέλλες ως νομικός σύμβουλος με εξειδίκευση σε θέματα Εμπορικού, Ενεργειακού, Περιβαλλοντικού και Ναυτικού Δικαίου. Το 2022 διορίστηκε ως νομικός σύμβουλος στην Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) στο τμήμα Trade Logistics προκειμένου να απασχοληθεί με ζητήματα σχετικά με το Ναυτικό Δίκαιο, την θαλάσσια ρύπανση και την κλιματική αλλαγή.

Η κ. Κεπεσίδη είναι ενεργό μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και έχει διατελέσει  συντάκτης του νομικού περιοδικού Aberdeen Student Law Review. Είναι επίσης συγγραφέας αρκετών ακαδημαϊκών άρθρων σε διεθνή και εγχώρια νομικά περιοδικά (Oil and Gas Energy Law, Δίκαιο και Ενέργεια, Review of Maritime Transport) και τον Οκτώβριο του 2016 έλαβε το βραβείο Young Maritime Lawyer  στο πλαίσιο του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου Ναυτικού Δικαίου.  Μιλάει εξαιρετικά Αγγλικά και Γαλλικά και επιμελήθηκε την επίσημη αγγλική μετάφραση του νέου Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου.

Μέθοδος διεξαγωγής

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί με την μέθοδο της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης μέσω της πλατφόρμας Zoom (απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός: ηλεκτρονικός υπολογιστής που να διαθέτει ηχεία ή ακουστικά, προαιρετικός τεχνικός εξοπλισμός: μικρόφωνο, κάμερα).

Εκπαιδευτικό υλικό

Με το πέρας του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα λάβουν:

  • Παρουσίαση
  • Επιστημονική Αρθρογραφία
  • Νομολογία και προπαρασκευαστικά έγγραφα

Πιστοποίηση

Με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης κάθε προγράμματος επιμόρφωσης οι συμμετέχοντες λαμβάνουν βεβαίωση συμμετοχής, με την οποία πιστοποιείται η απόκτηση συγκεκριμένων γνώσεων και δεξιοτήτων .

Χρόνος διεξαγωγής

Ημερομηνία διεξαγωγής: 30/10/2024

Ώρες υλοποίησης σεμιναρίου: 16:00-21:00

Κόστος συμμετοχής

Για φυσικά πρόσωπα & επιτηδευματίες: 110,00€
Για νομικά πρόσωπα: 110,00€
Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής και καταβολής του αντιτίμου: 24/10/2024
Έκπτωση πρόωρης εγγραφής:
Όσες εγγραφές ολοκληρωθούν έως 16/10/2024, θα λάβουν 15% έκπτωση επί της αξίας συμμετοχής.*

*Η ολοκλήρωση της εγγραφής πραγματοποιείται με την καταβολή του αντίστοιχου αντιτίμου.

Εκπτωτική Πολιτική

Προπτυχιακοί φοιτητές: έκπτωση 50% κατόπιν επιδείξεως φοιτητικής ταυτότητας
(η έκπτωση δεν συνδυάζεται με την έκπτωση πρόωρης εγγραφής)

Ασκούμενοι/νέοι δικηγόροι: έκπτωση 20% κατόπιν επιδείξεως σχετικού δικαιολογητικού(βεβαίωση ή πιστοποιητικό Δικηγορικού Συλλόγου)
(η έκπτωση δεν συνδυάζεται με την έκπτωση πρόωρης εγγραφής)

Άνεργοι: έκπτωση 30% κατόπιν επιδείξεως κάρτας ανεργίας
(η έκπτωση δεν συνδυάζεται με την έκπτωση πρόωρης εγγραφής)

Συμμετοχές 2 και άνω ατόμων από το ίδιο νομικό πρόσωπο: έκπτωση 10%

Έκπτωση πρόωρης εγγραφής: έκπτωση 15% για όσους προβούν σε δήλωση συμμετοχής και καταβολή του αντιτίμου ως την ημερομηνία πρόωρης εγγραφής

Ακύρωση συμμετοχής

Ακύρωση συμμετοχής γίνεται δεκτή, χωρίς επιβάρυνση, το αργότερο 3 εργάσιμες ημέρες πριν από την έναρξη του σεμιναρίου, αλλιώς επιβαρύνεται με 50% επί του ποσού.

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 36 23 029 εσωτ. 111, ώρες 09:30-17:30 ή στο e-mail: seminars@cecl.gr.


Φόρμα δήλωσης συμμετοχής