Ο Αναστάσιος Ιωάννης Μεταξάς σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στo Πανεπιστήμιο Αθηνών και στo Aix-en-Provence. (Πτυχία και μεταπτυχιακά διπλώματα. Είναι κάτοχος δυο διδακτορικών διπλωμάτων (Αθήνα, με βαθμό Άριστα και Aix-en-Provence, Doctorat d’Etat με βαθμό Άριστα –Très bien et éloges). Για την εργασία του στην ανάλυση συστημάτων του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας της Προβηγκίας και το Βραβείο της Σχόλης Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου της Aix-en-Provence.
Oμότιμος Kαθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε Προσκεκλημένος Καθηγητής της “École Doctorale” του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, του Πανεπιστήμιου της Βουδαπέστης και του Πανεπιστήμιου της Aix-en-Provence, Κοσμήτορας (κατ’ανάθεση) της Νομικής Σχολής, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Ανάλυσης και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ιδρυτής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών μέχρι πρόσφατα. Σήμερα είναι Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ιδίου Εργαστηρίου.
Από το 1976 μέχρι το 1986 αφοσιώθηκε αποκλειστικά στην κατοχύρωση του γνωστικού αντικειμένου της Πολιτικής Επιστήμης στην Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών, προτείνοντας και επιτυγχάνοντας την ίδρυση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης.
Eξακολουθεί να διδάσκει στη διατμηματική μεταπτυχιακή κατεύθυνση Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών το μάθημα: «Τέχνη και Εξουσία, Από την πολιτική ομιλία της εικαστικής παράστασης το ΙΘ αιώνα, με ταυτόχρονη αναφορά στους κοινωνικοπολιτικούς θεσμούς, την λογοτεχνία και τη μουσική».
Είναι τακτικό μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Τακτικό μέλος σε επιτροπές αξιολόγησης άρθρων σε ευρωπαϊκές και αμερικάνικες επιθεωρήσεις πολιτικής επιστήμης και εκλεγμένο μέλος Επιστημονικών Εταιρειών.
Τακτικό μέλος σε επιτροπές αξιολόγησης άρθρων σε ευρωπαϊκές και αμερικάνικες επιθεωρήσεις πολιτικής επιστήμης και εκλεγμένο μέλος Επιστημονικών Εταιρειών.
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΜΚΕ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.
Μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων σε Ιδρύματα Επιστήμης και Πολιτισμού, μεταξύ των οποίων του Ιδρύματος «Θεμιστοκλής και Δημήτρης Τσάτσος και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης
Παράλληλα, συνεργάσθηκε με τον Τύπο ως τακτικός επιφυλλιδογράφος των εφημερίδων «Το Βήμα», το «Βήμα Ιδεών» και «Η Καθημερινή», ενώ σήμερα είναι Διευθυντής της στήλης «Επί του θέματος» στην εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή».
Από τα κυριότερα δημοσιεύματά του: Τέχνη και Εξουσία. “Das Unbehagen in der Kultur”?, Η Υφαρπαγή των μορφών: Από την πολιτική ομιλία του κλασικισμού, Η Ρητορική των ερειπίων, Υπαινικτικά πορτραίτα. Η ανεπαίσθητη απεικόνιση του κύρους ,“H παράκαμψη της φήμης”, “Μεταθέσεις εξουσίας στο ελληνικό πολιτικό σύστημα”, “Η πολιτική ευθύνη του διανοούμενου λόγου”, “Συμμετοχική δημοκρατία και ειδικευμένη γνώση”, “Θρησκειοποίηση της πολιτικής και φοβική Κοινωνία”, “Η αποδυνάμωση των βάθρων” ,“Η πολιτική ανάγνωση μιας ζωγραφικής παρωδίας”, “Η πραγματολογική προσέγγιση στο κλάδο των Διεθνών Σχέσεων”,“La forme classique à l’âge de l’instrumentalisation du beau”, Βουλή και Κοινωνία. Άρθρωση συμφερόντων ή εναρμονισμός αιτημάτων; Διερωτήματα και υπομνήσεις., Approche systémique et Processus politique, Cours de Science politique, Πολιτική κοινωνικοποίηση, Πολιτική επικοινωνία, Systèmismes et Politique, Πολιτική Επιστήμη. Εισαγωγική θεώρηση, “Πολιτική Επιστήμη Ι. Πολιτική Μεθοδολογία, Recent trends of the parties by-play, “Rhetorical Haughtiness and the Need for Self-assurance: An Analysis of Greek Student Responses” (with an Appendix: Youth and History Student Questionnaire), Προεισαγωγικά για τον πολιτικό λόγο, Συγκλιτικά κόμματα και αποσυγκλιτικές αντιστάσεις, “Globalisation and the European Union”, Συναντήθηκαν κατ’ ουσίαν, Επτάνησος Πολιτεία 1803.
Υπό δημοσίευση “Η διεθνής ευθύνη των πολιτικών κομμάτων”,“Προς μια παράδρομη προσέγγιση της πολιτικής διαδικασίας”
Αργυρός χορηγός:
Ακαδημίας 43 | Αθήνα | 10672
t: +30 210 3623089
f: +30 210 3390522
e: centre@cecl.gr