LighT: Ενημερωτικό Δελτίο IIΙ

LighT: Litigating change – Training lawyers on the EU rule of law acquis

Αγαπητές φίλες, Αγαπητοί φίλοι και Συνεργάτ(ιδ)ες,

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε μαζί σας τις τελευταίες εξελίξεις στην υλοποίηση του έργου LighT. Τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας το Ευρωπαϊκό συνέδριο του έργου, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι από πέντε κράτη μέλη της ΕΕ – Βουλγαρία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία – που συζήτησαν τις κύριες προκλήσεις που σχετίζονται με ζητήματα του Κράτους Δικαίου.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, τα βασικά ευρήματα και προκλήσεις που προέκυψαν από την έρευνα, οι εκπαιδευτικές μεθοδολογίες που εφαρμόστηκαν και οι καινοτόμες προσεγγίσεις που προτάθηκαν από την εκπαιδευτική επιτροπή του έργου. Επιπλέον, συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα του Κράτους Δικαίου, που απασχολούν τις συμμετέχουσες χώρες. Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με τη διοργάνωση μίας στρογγυλής τράπεζας, όπου νομικοί, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και ενδιαφερόμενοι από όλη την Ευρώπη μοιράστηκαν εμπειρίες, συζήτησαν τις νέες προκλήσεις και προβληματίστηκαν πάνω στην αποτελεσματικότητα των πολιτικών και πρωτοβουλιών για την προστασία του Κράτους Δικαίου.

Κάθε συμμετέχουσα χώρα ανέδειξε ξεχωριστά ζητήματα ενδιαφέροντος. Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας μοιράστηκαν σοβαρές ανησυχίες που αφορούν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως τα καταγεγραμμένα περιστατικά επαναπροωθήσεων και οι μυστικές παρακολουθήσεις και επεσήμαναν την αυξανόμενη δυσπιστία που επικρατεί για το δικαστικό σύστημα αναφορικά με την ανεξαρτησία και αμεροληψία του. Η Βουλγαρία επικεντρώθηκε σε θέματα δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις, στις υποθέσεις SLAPPs (Strategic Lawsuits Against Public Participation – Στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού) που έχουν ως στόχο δημοσιογράφους, καθώς και στους δικονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται σε στρατηγικές προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η Ουγγαρία αναφέρθηκε σε ζητήματα ισότιμης πρόσβασης στη δικαιοσύνη, ιδίως σε ό,τι αφορά τις περιθωριοποιημένες ομάδες, ως ένδειξη πιθανής διαφθοράς, καθώς και στις κυβερνητικές παρεμβάσεις που επηρεάζουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Η Ρουμανία επίσης έθιξε ζητήματα περιορισμένης πρόσβασης στη δικαιοσύνη για ευάλωτες ομάδες, ενώ η Πολωνία τόνισε την συνεχόμενη θεσμική κρίση που διέρχεται και την διάβρωση της εμπιστοσύνης στην δικαστική ανεξαρτησία και την ασφάλεια δικαίου, ιδίως λόγω αμφιβολιών σχετικά με τη νομιμότητα πρόσφατων διορισμών δικαστικών λειτουργών και του κύρους των δικαστικών τους αποφάσεων.

Η στρογγυλή τράπεζα έκλεισε με συστάσεις που υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυσης των δεξιοτήτων των δικηγόρων να υπερασπίζονται το κεκτημένο του κράτους δικαίου ως βασικοί υπερασπιστές της ακεραιότητας της δικαιοσύνης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι συμμετέχοντες ζήτησαν επίσης ισχυρότερη διακρατική συνεργασία για την προώθηση και την ανταλλαγή αποτελεσματικών πρακτικών. Ανταποκρινόμενο σε αυτές τις ανάγκες, το έργο ανέπτυξε ένα στοχευμένο ασύγχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο να εξοπλίσει τους δικηγόρους και τους επαγγελματίες του νομικού κλάδου με πρακτικές γνώσεις και εργαλεία για την ενεργό προάσπιση του κράτους δικαίου.

Μέσα από το ασύγχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του LighT (προσβάσιμο στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://cecl.edu.gr/course/index.php?categoryid=4), οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στην κατανόηση των βασικών αρχών του κράτους δικαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε επαγγελματίες από το νομικό κλάδο να επισκεφτούν την πλατφόρμα  ασύγχρονης εκπαίδευσης ώστε να αποκτήσουν πρακτικές γνώσεις και να γίνουν ενεργοί υποστηρικτές ενός ισχυρότερου κράτους δικαίου στην Ευρώπη. [1]


[1] Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσφέρεται αυτή τη στιγμή μόνο στην Αγγλική γλώσσα καθώς βρίσκεται σε δοκιμαστική έκδοση.