Σε ένα σημαντικό θέμα της δημόσιας σφαίρας ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019 το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου με τίτλο «Ποιος φοβάται την ψήφο των αποδήμων;» και κεντρικό ομιλητή των Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή την ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής του σχετικού νομοσχεδίου σε μια προσπάθεια να διευθετηθεί ένα χρόνιο ζήτημα που παρέμενε αδρανές από το 1975 και αφορά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος για τους Έλληνες του εξωτερικού.
Στην εκδήλωση παρενέβησαν με τις ομιλίες τους ο κ. Ξενοφών Κοντιάδης (Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου), η κυρία Φαίη Μακαντάση (Research Analyst στη διαΝΕΟσις, Συμβ. Επίκουρη Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου) και ο κ. Δημήτρης Χριστόπουλος (Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου). Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Νόνη Καραγιάννη.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι θα ήταν άδικο εάν δεν προχωρούσε η ρύθμιση που αφορά την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, με όποιους περιορισμούς κι αν χρειάστηκε να τεθούν προκειμένου να συγκεραστούν όλες οι απόψεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο πολιτικός κόσμος θα έστελνε ένα λάθος μήνυμα.
Αποτελέσματα της πρώτης εμπεριστατωμένης μελέτης που έγινε στη Βρετανία για τους Έλληνες της διασποράς, η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος για την Ελληνική Διασπορά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την διαΝΕΟσις, παρουσίασε στο πλαίσιο της εκδήλωσης η κυρία Φαίη Μακαντάση, αναλύτρια στη διαΝΕΟσις και Επίκουρη Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Μεταξύ των σημαντικότερων ευρημάτων της έρευνας είναι η διευρυμένη επιθυμία για ισότιμη και ισοβαρή ψήφο, ενώ σε ένα μικρό βαθμό αποδοκιμάστηκε η δυνατότητα ψήφου αναφορικά με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Η κ. Μακαντάση τόνισε την ανάγκη η διευκόλυνση της ψήφου να αποτελεί μια ουσιαστική και όχι ημιτελή μεταρρύθμιση, εξαλείφοντας ερωτήματα που αφορούν τη σύνδεση ιθαγένειας με οικονομικά κριτήρια αλλά και την ορθή καταγραφή της παραμονής των αποδήμων στο εξωτερικό ως προς τη φύση και τη διάρκειά της.
Ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Δημήτρης Χριστόπουλος, υπογράμμισε ότι μόνο τα κράτη με υψηλή διασπορά, όπως είναι η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Κύπρος δεν έχουν περάσει από το Κοινοβούλιο νομοθεσίες διευκόλυνσης της ψήφου των αποδήμων, ενώ όλα τα υπόλοιπα κράτη έχουν υιοθετήσει νομοθεσίες, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν οδηγήσει σε απόλυτη εξομοίωση μεταξύ εκλογικού σώματος των πολιτών του εξωτερικού και του εσωτερικού. Παράλληλα, επεσήμανε ότι ορθώς τελικά στο ελληνικό νομοσχέδιο δεν τέθηκε περιορισμός για το μέλλον (όταν δηλαδή περάσουν, για παράδειγμα, 30 χρόνια παραμονής στο εξωτερικό να χάνεται η δυνατότητα της ψήφου).
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Ξενοφών Κοντιάδης έθεσε προς συζήτηση πολλούς προβληματισμούς μεταξύ των οποίων και το ζήτημα της συναίνεσης, η οποία έχει βαρύνουσα σημασία όταν αφορά συνταγματικές ρυθμίσεις. Όταν όμως η συναίνεση, όπως υποστήριξε, οδηγεί σε χειρότερες ρυθμίσεις αποτελεί μια κατάσταση που πρέπει να λειτουργήσει ως πηγή σοβαρού προβληματισμού. Γι αυτό και έθεσε το ερώτημα «η ανάγκη συναίνεσης που επέβαλε ο αναθεωρητικός νομοθέτης το 2001 για τη σχετική ρύθμιση ήταν μια αρνητική πρωτοβουλία;», υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη δυσκολία που υφίσταται στο να απαντηθεί ένα τέτοιο ερώτημα.
Πηγή: https://www.syntagmawatch.gr/trending-issues/poios-fovatai-tin-psifo-ton-apodimon/
Το video της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο εδώ.