Στο πλαίσιο του Κύκλου Εκδηλώσεων για την Ανανέωση του Πολιτικού Συστήματος, το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Friedrich Ebert, την Τρίτη 9 Απριλίου 2013 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Εκδημοκρατισμός των πολιτικών κομμάτων» στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όπως τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου Καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης, το ζήτημα του εκδημοκρατισμού των πολιτικών κομμάτων είναι από τα πιο φλέγοντα στη χώρα μας, ενώ ο συντονιστής της συζήτησης Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Χαραλάμπης σημείωσε ότι ζούμε στη σκιά μιας τεράστιας κρίσης εμπιστοσύνης.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε για την αλλαγή στη φυσιολογία της εσωτερικής οργάνωσης των κομμάτων, που χαρακτηρίζονται από την υποχώρηση της ιδεολογίας, την έμφαση στον πολιτικό ρεαλισμό, τη μεγαλύτερη κομματική ανοχή και την εγκατάλειψη του αισθήματος κοινοτισμού. Τόνισε ιδιαιτέρως την τεράστια σημασία της δημοκρατικής παιδείας.
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Heinrich Heine του Dusseldorf, Martin Morlok, σημείωσε ότι «τα κόμματα είναι τα οχήματα για την πραγμάτωση της εμπειρίας» και τόνισε την ανάγκη νομικής οριοθέτησης: Αν και ο κίνδυνος «δικαστικοποίησης» –«νομικοποίησης» των κομμάτων είναι υπαρκτός, πρέπει να υπάρχουν κανόνες που να τηρούνται.
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Σπουρδαλάκης, σημείωσε ότι το κέντρο βάρος του ανταγωνισμού των κομμάτων γίνεται ο έλεγχος του κράτους και καταλήγουν σε κόμματα –«καρτέλ». Παράλληλα κυριαρχεί ο στόχος της «αποτελεσματικότητας» εις βάρος της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Πάντως δήλωσε αντίθετος στις νομικές παρεμβάσεις σε σχέση με τη δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων, θεωρώντας το συγκεκριμένο δρόμο «ολισθηρό».
Τέλος, η Teresa Bücker, Υπεύθυνη θεμάτων social media της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD μίλησε για το ζήτημα της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στον εκδημοκρατισμό των κομμάτων. Ωστόσο επεσήμανε τις δυσκολίες που υπάρχουν καθώς τα μέλη του SPD έχουν μέσο όρο ηλικίας πάνω από τα 60 και δεν αποδέχονται εύκολα τις νέες συμμετοχικές φόρμες.