Πώς προστατεύεται η προσωπικότητα στα νέα μέσα επικοινωνίας, ποιοι είναι όροι πολιτικής αντιπροσώπευσης και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, πώς η πολιτική συμμετοχή επηρεάζει την εθνική και ευρωπαϊκή ταυτότητα, ποιες είναι οι προκλήσεις που γέννησε το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα; Ερωτήματα που απασχολούν τον δημόσιο βίο, ωστόσο η κοινή γνώμη μοιάζει εγκλωβισμένη σε ακραίες φωνές και στερεότυπα, χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις, όπως αυτές μπορούν να αναζητηθούν στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Νέοι πολίτες και Σύνταγμα», που έχει ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο από το Ιδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), επιδιώκει να καλλιεργήσει «δεξιότητες θεσμικής σκέψης και επιχειρηματολογίας» όπως μεστά συμπυκνώνει και απευθύνεται στη νέα γενιά πολιτών, ηλικίας 22-30 ετών. Ποιοι ενδιαφέρονται περισσότερο; Γυναίκες, νέες και κατά κύριο λόγο φοιτήτριες.
Ειδικότερα, είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα οι νέοι πολίτες μπορούν να καλλιεργήσουν δεξιότητες θεσμικής σκέψης και επιχειρηματολογίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, συνταγματολόγο Ξενοφώντα Κοντιάδη, «οι όροι με τους οποίους διεξάγεται η πολιτική αντιπαράθεση εντός και εκτός Κοινοβουλίου τα τελευταία χρόνια απωθεί τους πολίτες. Η επιστροφή των πολιτών στην πολιτική δεν μπορεί να γίνει με φιέστες και αντιπαραθέσεις στα τηλεοπτικά “παράθυρα”, γιατί έτσι επιτείνοται η απουσία πολιτειακής εκπαίδευσης και η συρρίκνωση του ενδιαφέροντος για τη λειτουργία της πολιτείας. Είναι σημαντικό να ενισχυθεί το ενδιαφέρον των πολιτών για τα κοινά και η κατανόησή τους για τους κανόνες διεξαγωγής του πολιτικού παιχνιδιού. Πρωτότυπες εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις, όπως η ιστοσελίδα www.syntagmawatch.gr, που αναπτύσσει διάλογο με τον πολίτη του Διαδικτύου, μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση».
«Ήρθα σε επαφή με συνομηλίκους που μετείχαν στο πρόγραμμα. Θεωρώ ότι ο πολιτικός λόγος είναι ξύλινος, διαμορφώνεται μόνο μέσα από τις ανακοινώσεις των κομμάτων, με αποτέλεσμα να μην είναι ελκυστικός στους νέους. Από την άλλη, πολιτική συμμετοχή δεν σημαίνει αποκλειστικά συμμετοχή σε κάποιο κόμμα», παρατηρεί, μιλώντας στην «Κ», η 22χρονη Κατερίνα Μπότσα, τελειόφοιτη στο τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Το πρόγραμμα με βοήθησε να κατανοήσω τους θεσμούς του πολιτεύματος, πώς λειτουργεί η πολιτική σκηνή, ποιοι οι άξονες του κοινοβουλευτισμού, ποια τα κλειδιά κατανόησης του πολιτικού γίγνεσθαι» προσθέτει.
Μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του προγράμματος, έχουν πραγματοποιηθεί πέντε εκπαιδευτικές δράσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις οποίες έχουν συμμετάσχει 135 πολίτες. Στις αρχές Μαρτίου το πρόγραμμα διοργανώνει την πρώτη προσομοίωση λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Η δράση θα ξεκινήσει στις 5 και 6 Μαρτίου στο Innovathens (στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων) με δύο ξεχωριστές ομάδες των 50 ατόμων ανά ημέρα, οι οποίες θα εμπλακούν σε ένα βιωματικό σεμινάριο με στόχο την εξοικείωσή τους με τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου, καθώς και με τις διαδικασίες νομοθέτησης. Στο δεύτερο στάδιο, οι 100 νέοι, ερχόμενοι σε άμεση επαφή με βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, θα ζήσουν σε πραγματικό χρόνο την πραγμάτωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Τέλος, στις 7 Μαρτίου, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο θα πραγματοποιηθεί προσομοίωση λειτουργίας του Κοινοβουλίου παρουσία βουλευτών και θα διαρκέσει επτά ώρες (από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ.). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν δωρεάν τη συμμετοχή τους έως την Κυριακή 1η Μαρτίου, στο Παρατηρητήριο Συνταγματικών Εξελίξεων SyntagmaWatch.gr.
Άρθρο στην εφημερίδα “Η Καθημερινή”, 25.02.2020
Πηγή: https://www.kathimerini.gr/1066287/article/epikairothta/ellada/dhmokratikh-antipara8esh-gia-neoys