Στόχος του έργου:
Το έργο GUARD-UP φιλοδοξεί να συμβάλλει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των επιτρόπων ασυνόδευτων ανηλίκων σε 6 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Κύπρο, Κροατία και Βέλγιο), μέσω της διακρατικής ανταλλαγής εμπειριών, αλλά και της μεταφοράς τεχνογνωσίας από την Ολλανδία. Η πρωτοβουλία αυτή θα δημιουργήσει επίσης ένα δυναμικό δίκτυο, επιτρέποντας στους/ις επιτρόπους να επικοινωνούν και να συνεργάζονται με τους/ις συναδέλφους τους από τις άλλες χώρες. Σε τελική ανάλυση, το έργο αυτό επιδιώκει να οικοδομήσει ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον για τα ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών, τα οποία πρόκειται να επωφεληθούν.
Ομάδες-στόχοι:
– Επίτροποι ασυνόδευτων ανηλίκων,
– Ενδιαφερόμενοι φορείς, που εμπλέκονται στη φροντίδα, την προστασία και την υποστήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών υπηρεσιών, ΜΚΟ, κοινοτικών οργανώσεων, νομικού προσωπικού, επαγγελματιών ψυχικής υγείας, τοπικών αρχών, παρόχων εκπαίδευσης και άλλων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών,
– Οι ίδιοι/ες οι ασυνόδευτοι/ες ανήλικοι/ες βρίσκονται στο επίκεντρο του GUARD-UP, καθώς αποτελούν το βασικό σημείο εστίασης και τους τελικούς αποδέκτες των προσπαθειών μας.
Μεθοδολογία:
Η μεθοδολογία του έργου ξεκινά με την ανάλυση του υφιστάμενου πλαισίου σχετικά με την επιτροπεία στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία, την Κύπρο, την Κροατία και το Βέλγιο για τον εντοπισμό κενών και ευκαιριών βελτίωσης, καθώς και για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών. Η πρωτοβουλία θα ενισχύσει τις δεξιότητες 200 ενδιαφερόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών υπηρεσιών, ΜΚΟ, κοινοτικών οργανώσεων, νομικού προσωπικού, επαγγελματιών ψυχικής υγείας, τοπικών αρχών και παρόχων εκπαίδευσης. Επιπλέον, θα εκπαιδευθούν 100 διορισμένοι/ες και υποψήφιοι/ες επιτρόπους ασυνόδευτων ανηλίκων. Για την προώθηση της συνεργασίας και της υποστήριξης μεταξύ συναδέλφων, θα δημιουργηθεί ένα διαδικτυακό φόρουμ για τους/ις επιτρόπους, ώστε να μοιράζονται τις εμπειρίες τους και να συνδέονται με άλλους που βρίσκονται σε παρόμοιες καταστάσεις. Τέλος, το έργο στοχεύει στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την επιτροπεία με την ενημέρωση τουλάχιστον 1.000 ατόμων.
Εταίροι:
CENTAR ZA NESTALU I ZLOSTAVLJANU DJECU (CNZD) – Κροατία
COOPERAZIONE PER LO SVILUPPO DEI PAESI EMERGENTI ONLUS (COSPE) – Ιταλία
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΛΛΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ AISBL (MCE) – Βέλγιο
HOPE FOR CHILDREN CRC POLICY CENTER (HFC) – Κύπρος
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟ (ΥΜΑ) – Ελλάδα
LAI-MOMO SOCIETA’ COOPERATIVA SOCIALE (LAI-MOMO) – Ιταλία
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (UNIWA) – Ελλάδα
STICHTING NIDOS (NIDOS) – Κάτω Χώρες
STOWARZYSZENIE INTERWENCJI PRAWNEJ (SIP) – Πολωνία
Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οι απόψεις που εκφράζονται είναι αποκλειστικά του/των συγγραφέα/ων και δεν αντανακλούν κατ’ ανάγκη αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η χορηγούσα αρχή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες γι’ αυτές.