FAIR – EU Charter of Fundamental rights: Awareness raising and Instruments to promote a culture of Rights

Στόχος του έργου:

Το έργο FAIR σχεδιάζει δράσεις ευαισθητοποίησης και επικοινωνίας, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη “Στρατηγική για την ενίσχυση της εφαρμογής του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στην ΕΕ”. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να ενισχύσει την κατανόηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από τον Χάρτη και να καθοδηγήσει τους πολίτες σχετικά με το πού μπορούν να απευθυνθούν όταν τα δικαιώματα αυτά παραβιάζονται, ενδυναμώνοντας παράλληλα τους εμπλεκόμενους φορείς. Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από εννέα οργανισμούς από διάφορες χώρες της ΕΕ, οι οποίοι λειτουργούν ως Εθνικά Σημεία Επαφής του διεπιστημονικού ερευνητικού δικτύου FRANET του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Το έργο αποσκοπεί στο να αφήσει ευρύτερο αποτύπωμα μέσω μιας ολοκληρωμένης εργαλειοθήκης που θα καθοδηγεί τους πολίτες σχετικά με τον σχεδιασμό εκστρατειών για τα θεμελιώδη δικαιώματα. Μέσω αυτής, θα υλοποιηθεί μια εκστρατεία επικοινωνίας για τα θεμελιώδη δικαιώματα στις χώρες των εταίρων, αλλά και σε ολόκληρη την ΕΕ.

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του έργου: https://fair-project.org/

Ομάδες-στόχοι:

Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, υπερασπιστές δικαιωμάτων (συγκεκριμένα, ανεξάρτητες αρχές προστασίας δικαιωμάτων, όπως Εθνικοί Θεσμοί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (NHRIs), φορείς ισότητας, Συνήγορος του Πολίτη, αρχές προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα), δικαστικοί και το ευρύ κοινό.

Εταίροι:

FONDAZIONE GIACOMO BRODOLINI (FGB) – Ιταλία

UNIVERSIDAD PONTIFICIA COMILLAS (COMILLAS) – Ισπανία

UDRUGE CENTAR ZA MIROVNE STUDIJE (CMS) – Κροατία

CENTER FOR THE STUDY OF DEMOCRACY (CSD) – Βουλγαρία

CENTRO DE ESTUDOS SOCIAIS (CES) – Πορτογαλία

MIROVNI INSTITUT (Ινστιτούτο Ειρήνης – MIROVNI) – Σλοβενία

SYMFILIOSI LBG (SYM) – Κύπρος

VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL (VUB) – Βέλγιο

Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οι απόψεις που εκφράζονται είναι αποκλειστικά του/των συγγραφέα/ων και δεν αντανακλούν κατ’ ανάγκη αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η χορηγούσα αρχή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες γι’ αυτές.